Grootste actie tegen terreur in Australië

Bij een grootschalige antiterreuroperatie in Australië zijn in totaal vijftien mensen opgepakt. Minstens één persoon werd aangeklaagd en verschijnt later vandaag voor de rechter. Het gaat om de grootste antiterreuractie ooit in Australië. Meer dan 800 politieagenten namen deel aan de actie die gepaard ging met huiszoekingen in Sydney en Brisbane. Vermoed wordt dat minstens een aantal verdachten banden hebben met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De politie "denkt dat de groepering (...) de intentie had om gewelddaden te plegen in Australië en reeds met de voorbereiding was gestart", aldus Andrew Colvin van de Australische federale politie. De huiszoekingen in Brisbane van vandaag houden volgens Colvin verband met eerdere huiszoekingen een week eerder in Brisbane. Daarbij werden twee mannen opgepakt, die er onder andere van worden beschuldigd fondsen te werven voor radicale groeperingen in Syrië.

De operatie komt er een week nadat de Australische autoriteiten het dreigingsniveau in het land optrokken van 'gemiddeld' naar 'hoog', het op één na hoogste niveau.