Dossier Strijd tegen IS

Emir Qatar: "IS nooit gesteund"

De emir van Qatar heeft tijdens een werkbezoek in Berlijn ontkend dat zijn land de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) financieel zou helpen. Voorts zei hij dat Qatar zijn best doet om werksomstanstandighden van de buitenlandse gastarbeiders op de bouwwerven voor het WK Voetbal in 2022 gevoelig te verbeteren.

"Qatar heeft nooit en zal nooit terroristische organisaties steunen", zei sjeik Tamim Bin Hamad al-Thani na een gesprek met bondskanselier Angela Merkel in Berlijn. De CDU-voorzitster zei dat ze "geen reden heeft om de emir niet te geloven". Ze gaf aan dat Qatar zich heeft aangesloten bij de internationale coalitie tegen IS. In het verleden deden geruchten de ronde dat IS met geld uit het olierijke golfemiraat Qatar wordt gefinancierd.

Merkel maande de Qatarese emir ook aan om de buitenlandse arbeiders op de bouwwerven voor het WK 2022 beter te behandelen. "Duitsland wenst dat een rijk land als Qatar betere arbeidsomstandigheden biedt." De emir gaf nalatigheden toe. "We zeggen niet dat we de ideale staat zijn, die geen fouten maakt". Zijn land werkt er serieus aan om meer te doen voor buitenlandse werkkrachten. Hun uitbuiting op de vele WK-bouwwerven wordt allang gehekeld door mensenrechtenactivisten.

Volgens Merkel moet de Duitse wapenexport aan de golfstaat Qatar telkens van geval tot geval afgewogen worden. Voor de regering zijn er bij de wapenuitvoer duidelijke richtlijnen en principes nodig over veiligheidbelangen en mogelijk misbruik van wapens. "Daarna wegen we de vraag af." Qatar koopt in Duitsland al geruime tijd wapens, waaronder de Duitse Leopard 2-tank. Sociaaldemocraten, groenen en links hebben kritiek op de wapenhandel.