VS: 3.000 soldaten naar ebola-gebied

De Verenigde Staten sturen 3.000 soldaten naar het door ebola getroffen West-Afrika. Dat heeft hij aangekondigd bij een bezoek aan de zetel van de centra voor controle op en preventie van ziektes in Atlanta.

Voor Obama is de ebola-uitbraak in West-Afrika een zaak van nationale veiligheid voor de VS. Hij benadrukte de verantwoordelijkheid die de Verenigde Staten heeft in het bestrijden van deze epidemie. “Heel de wereld kijkt in dit soort gevallen naar ons, de Verenigde Staten. En wij zijn bereid onze verantwoordelijkheid op te nemen.”

Obama bewierookte het werk van Amerikaanse dokters en specialisten in het ebola-gebied en maakte daarbij bekend dat de VS hun inspanningen gevoelig zullen opvoeren. “De epidemie in West-Afrika treft momenteel duizenden mensen, maar als we niets doen kan het aantal slachtoffers oplopen tot tien- of honderdduizenden. Met catastrofale gevolgen.”

Luchtbrug en commandocentrum

Daarom stuurt Obama nu het Amerikaanse leger naar de regio. Er zullen 3.000 soldaten ter plaatse gaan om de strijd tegen ebola te ondersteunen. Het Amerikaanse leger zal zeventien ziekenhuizen bouwen met telkens honderd bedden, zowel in Liberia, Sierra Leone als Guinee. Dat zijn de zwaarst getroffen landen.

“Er komt een commandocentrum in Liberia en een verdeelcentrum in Senegal om materiaal op de grond sneller te kunnen verdelen. Er komt een luchtbrug om medisch personeel en medicijnen ter plaatse te krijgen.”