Toch 'boots on the ground' in Irak?

Tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres heeft de legerleiding de deur geopend voor het sturen van Amerikaanse grondtroepen naar Irak om daar de Islamitische Staat (IS) te bestrijden, zo heeft de conservatieve nieuwszender Fox gemeld.

Stafchef Martin Dempsey van het Amerikaanse leger zei tegenover de Senaatscommissie voor de Strijdkrachten dat hij Amerikaanse grondtroepen zou aanbevelen indien de internationale coalitie, die op de been wordt gebracht om de jihadisten te bestrijden, inefficiënt zou blijken te zijn.

President Barack Obama heeft de voorbije weken herhaaldelijk benadrukt dat de VS geen nieuwe grondtroepen naar Irak zullen sturen.  Maar Dempsey bracht daar zojuist verandering in.  Volgens ABC legde de Amerikaanse stafchef uit dat de bedoeling van de naar Irak ontplooide Amerikaanse adviseurs is, de "Iraakse troepen bij te staan wat betreft planning, logistiek en het coördineren van de militaire inspanningen van de coalitiepartners" in het bestrijden van de extremistische terreurgroep.

"Om duidelijk te zijn: als we het punt bereiken dat ik denk dat onze adviseurs Iraakse troepen moeten begeleiden bij aanvallen op specifieke IS-doelwitten, dan zal ik dat de president aanbevelen". Dempsey zei volgens Fox News dat de huidige strategie hem "de goede weg vooruit" lijkt en zal blijken te zijn. "Maar als het blijkt tegen te vallen en als er dreigingen zijn voor de VS, dan zal ik uiteraard teruggaan naar de president en hem een aanbeveling doen die het gebruik van Amerikaanse grondtroepen kan omvatten".