Wordt dit de nieuwe vlag van het VK?

Als de Schotten vrijdag voor hun onafhankelijkheid stemmen, dan heeft dat mogelijk gevolgen voor de vlag van het Verenigd Koninkrijk. De Union Jack is namelijk samengesteld uit de vlaggen van Engeland, Schotland en Noord-Ierland. Wanneer de Schotse vlag hieruit verdwijnt, zou de vlag er opvallend minder blauw uitzien.

Een tweehonderdjarige vlag

De Britse vlag vindt zijn oorsprong in 1606, toen het Engelse en Schotse koninkrijk werden eengemaakt door een personele unie onder koning Jacobus I. Uit het rode Sint-Jakobskruis van Engeland (en Wales) en het wit-blauwe Sint-Andreaskruis van Schotland ontstond een nieuwe vlag die de eenheid van het samengevoegde koninkrijk verbeeldde.

Twee eeuwen later kreeg de vlag een nieuw uiterlijk, toen Ierland bij het Britse koninkrijk werd gevoegd. Het rode Sint-Patrickskruis maakte voortaan ook deel uit van de Union Jack.

Symbolische kaakslag

Mocht de vlag door het Scots referendum worden aangepast, dan moet de symbolische impact daarvan niet onderschat worden. Twee eeuwen lang stond de Union Jack immers symbool voor de macht van het Britse imperium en veel landen uit de Commonwealth baseerden hun vlag op die van het Verenigd Koninkrijk.

Hoewel er al lang niet meer van het Britse Rijk kan gesproken worden, zou de facelift van de Union Jack een wel erg visuele verbeelding van de desintegratie van dat 'empire' zijn. Het zou bovendien een symbolisch einde betekenen van de twee eeuwen, waarin het Verenigd Koninkrijk een vooraanstaande rol speelde op het internationale toneel. 

Bron afbeelding: Wikipedia