"EU nam ebola eerst niet ernstig genoeg"

De Europese Commissie heeft de lidstaten opgeroepen om de verloren tijd in de strijd tegen het ebolavirus in te halen. Met een sterke financiële bijdrage moet de Europese Unie op de aanstaande VN-topvergadering in New York duidelijk maken dat ze een leidende rol wil spelen. Dat verklaarde eurocommissaris voor Humanitaire Hulp Kristalina Georgieva op een coördinatievergadering in Brussel.

De uitbraak van het ebola-virus in het westen van Afrika heeft intussen al minstens 2.400 mensen het leven gekost. Volgens Georgieva heeft de internationale gemeenschap achter de feiten aangelopen omdat de eerste waarschuwingssignalen niet voldoende opgevangen werden. Zo zijn zeer kostbare weken verloren gegaan, aldus de eurocommissaris.

Intussen is de ernst van de situatie wel doorgedrongen. Georgieva vraagt de lidstaten zo snel mogelijk hun financieel engagement te becijferen, zodat Europa met een zeer sterke bijdrage kan uitpakken op de topvergadering die eind september op initiatief van de VN wordt gehouden in New York. "Het is belangrijk het signaal te geven dat de wereld klaar is en dat Europa zal leiden." De nationale bijdrages komen bovenop het bedrag van bijna 150 miljoen euro dat de Europese Commissie al heeft vrijgemaakt om de crisis het hoofd te bieden.

Extra Belgische financiering?

Ontslagnemend minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille deelde op de coördinatievergadering alvast mee dat België de bijkomende financiering van projecten van partnerorganisaties Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis overweegt. Volgens Labille zou op die manier tot vijf miljoen euro extra in de strijd tegen ebola gepompt kunnen worden, bovenop de algemene enveloppe van 22 miljoen euro die België begin dit jaar reeds vrijmaakte voor de bestrijding van humanitaire crisissen.

Labille, die erop wees dat SN Brussels Airlines als één van de laatste maatschappijen op de betrokken landen blijft vliegen, bepleitte een meer gestructureerd Europees antwoord op de ebolacrisis, bijvoorbeeld via een snelle interventiemacht "EU Fast". Ook beklemtoonde hij het belang van de snellere ontplooiing van medisch materiaal en de bescherming van gezondheidswerkers. Op de vergadering werd alvast afgesproken werk te maken van een Europees plan voor de repatriëring van medisch personeel.