700 doden op Middellandse Zee

Bij twee schipbreuken op de Middelandse Zee zijn 700 mensen omgekomen, dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De opvarenden waren migranten, voornamelijk Syrië, Palestina, Egypte en Soedan. Nog volgens de IOM zouden de schepen bewust tot zinken gebracht zijn door mensensmokkelaars.

De Internationale Organisatie voor Migratie baseert zich op de getuigenissen van enkele van de weinige overlevenden. Volgens hen kwam een schip met 500 migranten enkele dagen geleden voor de kust van Libië tot zinken. Het schip was vertrokken in de haven van Damietta, in Egypte.

Een ander schip met nog eens 200 mensen aan boord zou gisterenavond gezonken zijn voor de kust van Libië. Ook daar waren er slechts enkele overlevenden. Volgens de Libische kustwacht is het merendeel van de opvarenden dood.

“Mensensmokkelaars hebben schip tot zinken gebracht”

Volgens de getuigen brachten mensensmokkelaars het schip met de migranten vanaf een andere boot tot zinken, toen de migranten weigeren om in volle zee over te stappen op een ander schip.

Slechts enkele migranten overleefden de ramp. De getuigen konden zich redden door zich met een groep aan een reddingsboei vast te klampen. In de getuigenis vertelt één van de overlevenden hoe een Egyptische jongen zich ook vastklampte aan de reddingsboei, maar na verloop van tijd niet genoeg kracht meer had om vast te houden en moest loslaten.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op