Reynders: "Mogelijk Belgische F-16 in Irak"

In Parijs zijn verschillende landen bijeen om een coalitie tegen Islamitische Staat te bespreken. België overweegt militaire steun aan de coalitie. De Belgische Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders stond vanmiddag live bij VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck.

“Men vraagt drie zaken aan de deelnemende landen”, zegt Reynders. “Ten eerste steun aan de nieuwe regering in Irak, ten tweede meer humanitaire hulp voor de bevolking en de vluchtelingen in de regio, en ten derde actieve deelname aan een militaire coalitie.”

"Belgische F-16 of C-130 naar Irak"

Wat de Belgische inbreng wordt in de militaire coalitie, is nog niet duidelijk. “Er zijn verschillende scenario’s mogelijk”, zegt Reynders. “We kunnen bijvoorbeeld logistieke hulp aanbieden met de C-130, zoals we ook in het verleden al deden. Of we kunnen F-16’s leveren. Maar er komen in geen geval soldaten op het terrein.”

Over eventuele deelname beslist het parlement, nu de regering in lopende zaken zit. “Het is geen probleem dat we momenteel een regering in lopende zaken hebben. Er kan een resolutie gestemd worden door het parlement. Waar er een brede consensus bestaat over de steun aan de strijd tegen de Islamitische Staat.”