Wilders valt Zwarte Piet-heisa aan

De Nederlandse rechts-populistische Partij voor de Vrijheid (PVV) pakt binnenkort uit een 'zwartepietenwet'. Die moet gemeenten die iets organiseren rond Sinterklaas, een intocht bijvoorbeeld, verplichten om er voor te zorgen dat Zwarte Piet ook echt zwart is. Gemeenten mogen volgens het plan van PVV-voorman Geert Wilders de Sinterklaasliedjes ook niet veranderen.

Wilders kondigde het wetsvoorstel aan in het televisieprogramma ‘Vandaag de dag’ van omroep Wakker Nederland (WNL). Zijn Kamerlid Martin Bosma had er volgens Wilders het hele weekend aan zitten schrijven. Wilders zei dat hij zo boos kan worden over de discussie om Zwarte Piet aan te passen. “De wet is bedoeld om onze cultuur te beschermen. De discussie over Zwarte Piet en racisme is te belachelijk voor woorden", aldus Wilders. "Het is een kinderfeest. Dit heeft niets met racisme te maken."

Vorig jaar ontstond commotie rond Zwarte Piet nadat een VN-consultant de knecht van Sinterklaas vergeleek met slavernij. Een rechter in Nederland oordeelde later dat Zwarte Piet beledigend kan zijn voor zwarte mensen. Daarom werden heel wat klassieke Sinterklaasliedjes herschreven. En dat is niet naar de zin van Geert Wilders.