Dossier Strijd tegen IS

Cameron belooft IS te vernietigen

De Britse premier David Cameron beloofde zondag om Islamitische Staat (IS) te vernietigen. Om hierin te slagen, gaat Cameron er alles aan doen om een internationale troepenmacht op de been te brengen. Dat zei hij zondag na het crisisoverleg naar aanleiding van de onthoofding van een Britse gijzelaar door IS.

Cameron roemde de 44-jarige David Haines als "een Britse held" en beloofde dat de regering er alles aan zal doen om "de verantwoordelijken op te sporen en hen te laten boeten voor hun daden, hoe lang dit ook zou moeten duren". De premier noemde IS "geen moslims maar monsters" en ze vormen een grote bedreiging voor de Britse veiligheid.

IS publiceerde zondag een derde onthoofdingsvideo, deze keer van de Britse gijzelaar Haines. De video was bedoeld als "een boodschap voor de bondgenoten van Amerika", waarin Cameron verweten werd een "schoothondje" te zijn in een "kwaadaardig bondgenootschap" dat "zijn volk zal meeslepen in een nieuwe bloederige en niet te winnen oorlog". De dader sprak met hetzelfde Londense accent als in de onthoofdingsvideo van de Amerikaanse journalisten Foley en Sotloff.

Ook de Amerikaanse president sprak zijn ontzetting uit over deze nieuwe onthoofding. "De VS staan schouder aan schouder met onze goede vriend waarmee we het verdriet en de afkeer delen", zei Obama.

De president wil samen met de Britten "de daders van deze schandalige daad laten terechtstaan en deze bedreiging voor onze landen, de regio en de wereld breken en verpletteren".