Paus huwt 'zondaars'

Paus Franciscus heeft vandaag twintig koppels gehuwd in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. Sommigen onder hen leefden al samen en hadden zelfs kinderen, wat hen strikt gezien ‘zondaars’ maakt volgens de katholieke leer.

Het is het eerste huwelijk dat Franciscus als paus inwijdt. Bovendien is het de eerste keer in 14 jaar dat een paus nog een koppel huwde. Met deze ceremonie maakt Franciscus een duidelijk statement dat de katholieke Kerk meer open en inclusief moet zijn.

Eerder toonde paus Franciscus zich al erg tolerant tegenover traditionele taboes van de Kerk zoals homoseksualiteit en het celibaat. Binnenkort vindt er een bisschoppensynode plaats, waarbij bisschoppen van over heel de wereld in het Vaticaan samenkomen om te discussiëren over de familie.

Thema’s die op de synode behandeld zullen worden zijn het huwelijk, echtscheiding, voorbehoedsmiddelen en abortus. De Antwerpse bisschop Johan Bonny brak een tijd terug al een lans voor meer tolerantie inzake deze onderwerpen. Ook de paus vindt dat de Kerk zich minder obsessief intolerant moet opstellen.