Dossier Strijd tegen IS

Australië mengt zich in strijd tegen IS

Australië, dat deelneemt aan de door de Verenigde Staten opgezette internationale coalitie die de strijd wil aanbinden met Islamitische Staat (IS), gaat 600 troepen naar het Midden-Oosten sturen. Ze reizen de komende week naar de Verenigde Arabische Emiraten, maar het is de bedoeling dat ze op termijn ingezet worden in Irak. Dat heeft de Australische eerste minister Tony Abbott aangekondigd.

Abbott spreekt van een evenwichtige bijdrage van zijn land. "Australië is bereid zich te engageren omwille van de dreiging die uitgaat van deze moorddadige doodscultuur", verwees hij tijdens zijn aankondiging naar Islamitische Staat. "Maar ze is noch islamitisch, noch een staat."

De VS zouden al een veertigtal landen overtuigd hebben om mee de strijd aan te binden met IS, dat de voorbije maanden grote terreinwinst boekte in Syrië en Irak. Bij de internationale coalitie horen ook tien Arabische landen.

Australië is voorlopig enkel bereid zijn troepen in Irak in te zetten, waar de regering vragende partij is voor internationale tussenkomst. In Syrië liggen de kaarten moeilijker.