Watersnood India en Pakistan: 480 doden

India en Pakistan worden nog altijd getroffen door zware overstromingen. In Kasjmir, in het noorden van India, zitten meer dan 200.000 mensen geblokkeerd. Ook in honderden Pakistaanse dorpen zitten honderden gezinnen vast in hun huizen. Er zouden al bijna 500 doden gevallen zijn.

Door de hevige moesson worden meer dan 2 miljoen mensen in het noorden van India en in grote delen van Pakistan op de vlucht gedreven. Volgens officiële cijfers die zaterdag werden bekendgemaakt, vielen er in India al meer dan 480 doden. Het aantal dodelijke slachtoffer kan volgens de autoriteiten echter nog fel oplopen. Het water begint er stilaan weg te vloeien en de hulpdiensten kunnen intussen eerder van de buitenwereld afgesneden plaatsen makkelijker bereiken.

Hulpverleners kunnen onder meer in Srinagar, de belangrijkste stad in Indiaas Kasjmir, mensen uit hun huizen evacueren en slachtoffers bergen. Eerder deze week reageerden dorpsbewoners in het noorden van India woedend op het uitblijven van de hulp. Vier helikopters met hulpgoederen konden niet landen omdat boze bewoners ze met stenen bekogelden. Eerder werden twee hulpverleners met stokken aangevallen. In die regio vielen al zeker 200 doden, werden al 130.000 mensen gered en zitten nog altijd 200.000 geïsoleerd.

In buurland Pakistan begonnen de overstromingen op 3 september. In meer dan 125 Pakistaanse dorpen zitten ook zaterdag nog duizenden mensen geblokkeerd. Duizenden reddingswerkers, politieagenten en soldaten zijn ingezet om de hulpbehoevenden uit de nood te redden. In de provincie Punjab telden de autoriteiten al zeker 280 doden. Al zeker 2 miljoen mensen werden geëvacueerd.

Volgens de ordediensten kan het zeker nog een week duren voor het wassende water wegstroomt.