VS gaan Europese peren invoeren

De Verenigde Staten zijn van plan om Europese exporteurs prioriteit te geven bij het openen van de Amerikaanse markt voor appelen en peren. Dat heeft de Amerikaanse handelsgezant Mike Froman donderdag aan eurocommissaris Karel De Gucht laten weten.

De voorrang is goed nieuws voor Belgische en Europese telers die zwaar getroffen worden door het Russisch invoerverbod, al zullen de telers vermoedelijk pas hun volgende oogst kwijt kunnen op de Amerikaanse markt.

“Volgende oogst komt al in aanmerking”

De Gucht is net terug van Washington, waar hij heeft aangedrongen op de maatregel. Donderdag kreeg hij via mail bevestiging dat de Amerikaanse autoriteiten de Europese aanvragen voor export van peren en appels naar de VS prioriteit zullen geven.

"Zo'n onderzoek kan normaal jaren aanslepen", benadrukt het kabinet van de Belgische eurocommissaris voor Handel. "Maar door de aanvragen van de Europese exporteurs prioritair te behandelen, zou de volgende oogst al in aanmerking kunnen komen voor export naar de VS."

Amerikaanse ambtenaren onderzoeken telers

Voorwaarde is wel dat de Belgische en Europese telers zich reppen. Zij kunnen best zo snel mogelijk - en in samenwerking met de betrokken diensten in de lidstaten - een structuur opzetten om collectieve aanvragen in te dienen.

Concreet moet dat gebeuren bij het APHIS, het Amerikaans agentschap dat de phyto-sanitaire voorwaarden onderzoekt waaraan ingevoerd fruit moet voldoen. Ambtenaren van de dienst komen onder meer ter plaatse bij de telers en exporteurs een onderzoek uitvoeren.