Poetin: "Sancties weinig effectief"

Russisch president Vladimir Poetin is niet onder de indruk van de nieuwe westerse sancties tegen Rusland. Volgens hem zijn ze "weinig effectief" en "ogen ze een beetje vreemd". Dat zei hij in de Tadzjiekse hoofdstad Doesjanbe.

De maatregelen zijn "anti-Russisch" en dragen volgens Poetin niet bij tot een oplossing voor het conflict in Oekraïne. Het Russische staatshoofd vindt het overigens niet kunnen dat de strafmaatregelen ook de Oost-Oekraïners treffen, hoewel die aan de vredesonderhandelingen met Kiev deelnemen. Dat brengt het vredesproces in gevaar. Voorts wees hij er nogmaals op dat sancties nog nooit het gewenste resultaat hebben opgeleverd.

Moskou bereidt tegenmaatregelen voor, zei Poetin, maar dat zullen sancties zijn waarmee niet in eigen economische voet wordt geschoten. De sancties tegen Russische individuen lachte hij weg: hoe minder regeringsfunctionarissen naar het buitenland gaan, hoe beter, zei hij ironisch.

Ook Oekraïne mag, vanaf 1 november, nieuwe Russische sancties verwachten indien het regime in Kiev niet van zijn exclusieve toenadering tot het Westen afwijkt. Onder andere het associatieverdrag met de Europese Unie -dat het Majdanprotest veroorzaakte- ligt Moskou zwaar op de maag. Dat verdrag wordt volgende week allicht door Kiev goedgekeurd.

Volgens Poetin misbruikt Washington de crisis in Oekraïne "om de Navo nieuw leven in te blazen als één van de sleutelelementen van het Amerikaanse buitenlandbeleid". Oekraïne is "de gijzelaar geworden van buitenlandse belangen".

Poetin is in Doesjanbe voor een top van de SCO, de Shanghai Cooperation Organisation. Die SCO moet op termijn een Aziatische tegenhanger van de Navo en een beletsel voor de 'Asia-pivot' van de VS worden.