Pistorius schuldig aan doodslag

Oscar Pistorius is schuldig bevonden aan de doodslag door nalatigheid op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Dat heeft de rechter in Pretoria net gezegd. Pistorius aanhoorde het vonnis bijna onbewogen.

Op doodslag staat in Zuid-Afrika een straf van maximaal vijftien jaar. Of Pistorius ook effectief zo lang naar de gevangenis moet, wordt pas later bekend.

Gisteren zei de rechter al dat hij zijn vriendin niet met voorbedachten rade had gedood en dus niet schuldig is aan moord. Dat was een nederlaag voor het openbaar ministerie: dat vond wel dat de 27-jarige Pistorius de 29-jarige Steenkamp met opzet doodde, toen hij door de gesloten deur van het toilet schoot.

De paralympische atleet heeft nooit ontkend dat hij geschoten heeft. Volgens Pistorius vermoedde hij echter een inbreker achter de gesloten WC-deur.

Familie van Steenkamp barst in tranen uit

De atleet toonde nauwelijks emotie toen de schuldigverklaring uitgesproken werd. In de plaats leek hij een lichte buiging te maken voor rechter Masipa. Donderdag nog had hij herhaaldelijk geweend in de rechtszaal. Volgens de zender News24 barstte de familie van Steenkamp wel in tranen uit.

De strafmaat wordt later bepaald. In de tussentijd kunnen openbaar ministerie en de verdediging van Pistorius redenen op tafel leggen voor een bijzonder harde uitspraak of voor verzachtende omstandigheden.

Rechter Masipa sprak zich vandaag ook uit over enkele andere delicten met wapens waarvoor Pistorius terecht stond. In twee gevallen werd hij vrijgesproken. De rechter bevond hem wel schuldig aan een schietincident in een restaurant.

Op borg vrij

Pistorius stond sinds 3 maart terecht. Het was een van de spectaculairste processen in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Openbaar ministerie en verdediging riepen in totaal 36 getuigen op.

De atleet kan intussen terugkeren naar het huis van zijn oom, waar hij sinds zijn vrijlating op borg vorig jaar woont. Eens de strafmaat bekend is, kan Pistorius volgens Zuid-Afrikaanse gerechtsexperts dadelijk naar de gevangenis worden gebracht. Dan moet hij opnieuw een aanvraag indienen om op borg vrij te komen, tot een eventuele beroepsprocedure afgesloten is. Een nieuw proces zou ongeveer een jaar kunnen duren.