Tabak wordt 225 % duurder in Z-Korea

De Zuid-Koreaanse regering wil het aantal rokers in het Aziatische land fors terugdringen. Daarvoor zal het de taks op tabak verhogen met maar liefst 225 procent. Daarnaast komen er ook chokkende beelden op pakjes sigaretten.

De beslissing van de minister van Gezondheid Moon Hyung Pyo moet nog goedgekeurd worden door het parlement, maar indien dat gebeurt, zal de prijs van een pakje sigaretten in één klap opslaan van 2000 won naar 4500 won (3,40 euro). Een toename van 225 procent.

Naast de extra inkomsten wil de regering met de prijsverhoging ook het aantal rokers in Zuid-Korea terugdringen. Nu rookt 44 procent van de volwassen mannen in het land, dat wil de regering tegen 2020 naar 29 procent terugbrengen. Ter vergelijking: In de 34 landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) rookt gemiddeld 25 procent van de volwassen mannen.

Naast de taksverhoging  komen er ook schokkende afbeeldingen op sigarettenpakjes. En ook de reclame voor sigaretten in de detailhandel wordt verboden. Sinds eind 2012 bestaat er in Zuid-Korea al een rookverbod in en rond publieke plaatsen.