Uitspraak in zaak Pistorius uitgesteld

Het laatste hoofdstuk in het proces rond de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius zal nog wat langer aanslepen. Morgen pas spreekt de rechter in Pretoria het vonnis uit. Dan weet Pistorius of hij schuldig bevonden wordt aan doodslag op zijn vriendin Reeva Steenkamp.

Pistorius schoot zijn vriendin op 14 februari 2013 dood in zijn huis. Volgens hem omdat hij dacht dat ze een inbreker was. Maar volgens de openbare aanklager is Pistorius een agressieve wapenfreak die zijn vriendin met voorbedachtheid vermoordde na een ruzie. 

De rechter liet vandaag al weten dat ze Pistorius niet schuldig acht aan moord, omdat er onvoldoende bewijzen zijn dat hij zijn vriendin met voorbedachte raden doodde. Wellicht wordt Pistorius veroordeeld voor doodslag. Daar staat een maximumstraf op van vijftien jaar.

Net als vandaag kunt u ook morgen het proces rechtstreeks volgen via de livestream op onze website.

Zijn versie van de feiten

In de nacht van 14 februari 2013 hoorde Pistorius gestommel in de badkamer. In de overtuiging dat het om inbrekers ging nam hij zijn wapen en vuurde hij verschillende kogels door de gesloten badkamerdeur. Pas toen hij de deur opende zag hij dat zijn vriendin Reeva op het toilet zat.

Openbare aanklager: “Moord”

Volgens de openbare aanklager wist Pistorius maar al te goed dat Steenkamp in de badkamer zat en had het koppel net voor het incident ruzie gemaakt. Dat leidt hij af uit getuigenissen van buren, die hen hadden horen roepen net voor er schoten vielen. Nog volgens de openbare aanklager is Pistorius een door wapens geobsedeerd heethoofd.

Wie is Pistorius?

Oscar Pistorius werd geboren zonder kuitbenen. Toen hij een jaar oud was werden zijn onderbenen geamputeerd. In 2004 werd hij wereldbekend toen hij goud behaalde op de 200m van de Paralympische Spelen in Athene. Hij liep die afstand in een nieuw wereldrecord. In 2012 was hij de eerste atleet met twee geamputeerde ledematen die deelnam aan de gewone Olympische Spelen. Zijn bijnaam ‘Blade Runner’ dankt hij aan de smalle prothesen waarop hij loopt.