Israël schuldig aan oorlogsmisdaden?

Israël heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden in het recente conflict op de Gazastrook. Dat meldt de mensenrechten-ngo Human Rights Watch (HRW), nadat het Israëlische leger gisteren een onderzoek opende naar mogelijke criminele misstappen begaan tijdens de oorlog.

HRW onderzocht drie incidenten waarbij Israël “in strijd met het oorlogsrecht de dood van vele burgers” veroorzaakte. De eerste twee onderzoeken hebben betrekking op de bombardementen van twee VN-scholen op 24 en 30 juli in het noorden van de Gazastrook, waar Palestijnse vluchtelingen schuilden. Het derde onderzoek betreft een aanval met een geleide raket op een school in Rafah op 3 augustus, waarbij 45 mensen omkwamen, waaronder 17 kinderen.

"De eerste twee bombardementen hadden geen betrekking op militaire doelen en waren onrechtmatig disproportioneel. De derde aanval in Rafah was, zo niet onevenredig, onbezonnen," aldus de verklaring van het HRM. 

Het Israëlische leger zei gisteren dat het vijf interne strafrechtelijke onderzoeken heeft geopend naar mogelijke fouten van zijn kant tijdens het conflict. Een van deze vijf onderzoeken betreft het bombardement op de VN-school van 24 juli.