Dossier Strijd tegen IS

Obama stelt plan tegen IS voor

De Amerikaanse president Barack Obama stelt vannacht zijn plan voor om de strijd met de Islamitische Staat aan te gaan. Dat plan is opgebouwd uit drie grote componenten, blijkt uit een gesprek dat CNN met een hooggeplaatste Amerikaanse official had.

De dreiging

Eerst en vooral zal Obama en beeld schetsen van de dreiging die de Islamitische Staat vormt. Voor de Verenigde Staten is de Islamitische Staat intussen absolute “prioriteit voor de nationale veiligheid”. Voor Obama is het duidelijk dat een terreurorganisatie als IS geen plaats heeft in deze wereld.

De strategie

De president van de Verenigde Staten kreeg de laatste weken kritiek op zijn aanpak van IS.  De perceptie is ontstaan dat Obama niet echt een plan heeft om de Islamitische Staat aan te pakken. Die perceptie wil hij vannacht aanpakken door een duidelijke strategie naar voren te schuiven. Obama zal hoogstwaarschijnlijk de bombardementen in Irak uitbreiden en in een latere fase ook doelwitten van IS in Syrië gaan bombarderen.

Amerikaanse grondtroepen komen er in geen geval, maar de Amerikanen zullen wel verder gaan in de vorming van een internationale coalitie. Komende week reizen zowel minister van Buitenlandse Zaken John Kerry als minister van Defensie Chuck Hagel naar het Midden-Oosten.

Daarnaast zullen de Amerikanen ook doorgaan met het versterken en bewapenen van het Iraakse leger, zodat zij op de grond de strijd met IS kunnen aangaan. Mogelijk krijgen ook de Syrische rebellen (op termijn) Amerikaanse steun.

De aanpak

Met zijn toespraak wil Obama ook in eigen land steun zoeken voor zijn plan om de Islamitische Staat te bestrijden. Zowel in het Congres als bij de publieke opinie leeft de indruk dat er meer gedaan moet worden tegen IS.

Obama’s aanpak bestaat er dan ook in een erg brede steun te verzamelen voor Amerikaanse acties in Irak. Door een internationale coalitie te vormen, mét landen uit het Midden-Oosten, wil hij de regio niet ontwrichten. Daarnaast wil hij dus ook in de Verenigde Staten zelf brede steun losweken. Uiteindelijk moet er ook een stabiele regering in Irak gevormd worden.