"Mijn hart breekt bij onafhankelijkheid"

Brits premier David Cameron heeft een emotionele toespraak gegeven om de Schotten ervan te overtuigen tijdens het referendum van volgende week niet voor de onafhankelijkheid te stemmen. Uit de peilingen blijkt vandaag dat de meerderheid van de inwoners een onafhankelijk Schotland wil. “Mijn hart zou gebroken zijn”, verklaart Cameron.

“Ik geef enorm om dit land. We hebben het Verenigd Koninkrijk samen opgebouwd. Ik zou het verschrikkelijk vinden moest deze familie van naties uit elkaar vallen. We hebben fantastische dingen samen gedaan. We moeten er aan denken dat deze keuze gevolgen heeft voor de komende eeuw, niet voor de komende vijf jaar zoals bij een verkiezing.”

Cameron waarschuwde de Schotse bevolking wel voor mogelijke gevolgen, maar gaf wel aan dat de keuze in hun handen ligt. “Het is de keuze van Schotland om al dan niet voor de onafhankelijkheid te stemmen, maar we geven wel een duidelijk advies. Als ze het Verenigd Koninkrijk verlaten, is er geen plaats meer voor hen binnen de geldeenheid. Het is voor hen dan gedaan met de pond.”