Thyssen krijgt Werk en Sociale Zaken

Marianne Thyssen wordt Europees commissaris voor Werk en Sociale Zaken. Dat heeft commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vanmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie waarop hij de nieuwe Europese Commissie heeft voorgesteld. Een onverwachte keuzen, want Juncker had aan Thyssen een zware portefeuille beloofd. Werk en Sociale Zaken is een belangrijke post in Europa, maar geen absolute topfunctie.

Juncker: "Belangrijke post voor Thyssen"

Marianne Thyssen is al sinds 1991 Europees parlementslid en wordt nu Europees commissaris voor Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Mobiliteit op de Arbeidsmarkt.  Dat is een minder belangrijke post dan verwacht. Juncker had Thyssen namelijk een zware post beloofd, waardoor aan een economisch belangrijke functie werd gedacht, maar het is een lichtere sociale portefeuille geworden.

Toch benadrukt Junkcer het belang van de portefeuille van Thyssen. "Werk en Sociale Zaken is een zeer belangrijke portefeuille. Marianne Thyssen beschikt over uitstekende kwaliteiten om haar functie van commissaris uit te oefenen. Ze zal daarvoor overigens nauw moeten samenwerken met Valdis Dombrovskis, de vice-voorzitter voor de Euro en sociale dialoog."

9 vrouwen op 27 posten

De commissie van Juncker telt in totaal negen vrouwelijke eurocommissarisen, op 27 posten in totaal. Er zijn drie vrouwelijke vice-voorzitters, op 6 vice-voorzitters in totaal. Juncker had vooraf het belang van vrouwen in zijn commissie benadrukt en de lidstaten nadrukkelijk gevraagd vrouwelijke eurocommissarissen af te vaardigen. "Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk vrouwen in de commissie te laten zetelen", aldus Juncker zelf. "Maar dit is geen echte voortuigang."

Nederlandse rechterhand voor Juncker

Voor onze noorderburen wordt Frans Timmermans eurocommissaris van Regulering en eerste opvolger van Juncker. "Hij wordt mijn rechterhand", zei Juncker zelf over de huidige minister van Justitie van Nederland.

Thyssen eurocommissaris, liberaal premier

De kandidatuur van Thyssen kwam er pas na moeilijke onderhandelingen tussen de verschillende onderhandelaars van de Zweedse coalitie. De MR wou Didier Reynders naar Europa sturen, maar CD&V hield vast aan Marianne Thyssen, die ook door Juncker zelf gevraagd werd om de commissie te zetelen.

Uiteindelijk moest Kris Peeters en met hem CD&V het toekomstige premierschap opofferen om Thyssen als eurocommissaris voor te dragen. Op voorwaarde dat de liberalen de eerste minister mogen leveren gingen de andere onderhandelaars akkoord met de voordracht van Thyssen als Belgische eurocommissaris.

De volledige Commissie-Juncker: