Letterlijk: laatste gesprek piloten MH17

De Nederlandse Onderzoeksraad heeft in haar rapport over de crash van vlucht MH17 een transcriptie van het laatste gesprek over de radio met de piloten vrijgegeven. Daaruit blijkt dat de laatste boodschap vanuit het vliegtuig deze was: ‘Rome November Delta, Malasian One Seven’. Het vliegtuig van Malaysia Airlines stortte neer op 17 juli, wellicht nadat het werd neergeschoten. Niemand van de 298 inzittenden overleefde de crash. 

Koerswijziging

Kort voordat vlucht MH17 van de radar verdween, vroeg de controletoren van Dnipropetrovsk  nog om de koers van het vliegtuig te wijzigen naar het waypoint 'Rome November Delta' of 'RND', omdat er andere vliegtuigen in de buurt waren. Exact zeven seconden later bevestigde een van de piloten nog de koerswijziging, maar dat was meteen de laatste boodschap vanuit het vliegtuig. 

Nadien volgt nog een aantal boodschappen tussen de luchtverkeersleiding van Dnipropetrovsk en de luchtverkeersleiding van Rostov, waaruit blijkt dat vlucht MH17 van de radar verdwenen is. "Het vliegtuig beantwoordt onze oproepen niet", klinkt het in Rostov. En iets later vanuit Dnipropetrovsk deze boodschap: "Ja, het is verdwenen.