"Laat B-FAST teams ebola bestrijden"

Meer dan twintig artsen roepen de westerse landen, waaronder ook België, op om mensen naar West-Afrika te sturen om te helpen bij de bestrijding van ebola. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Als er een natuurramp is, dan zijn westerse landen meteen bereid een B-FAST team te sturen. "Waarop wacht het Westen om nu Liberia, Guinee en Sierra Leone te helpen? " vragen de artsen zich af in een opiniestuk.

USAID en de Europese Commissie hebben aangekondigd dat ze 200 miljoen euro vrijmaken, maar volgens viroloog Marc Van Ranst is dat niet voldoende. "Je hebt mensen nodig", zegt hij. "Bij het B-FAST team wil men gaan, ons laboratorium is er klaar voor, maar je kunt geen vliegticket kopen en eraan beginnen", voegt hij eraan toe. "Dit moet georganiseerd zijn, er moet genoeg omkadering en geld zijn en er moet een politiek mandaat zijn."

"B-FAST heeft niet de capaciteit en competentie om zo’n epidemie tegen te gaan", reageert Hendrik Van de Velde, woordvoerder van Buitenlandse Zaken, op de oproep.