EU stelt sancties aan Rusland even uit

De verscherpte sancties tegen Rusland treden pas in de komende dagen in werking. Dat heeft Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy meegedeeld. "Dat geeft ons tijd om eerst het staakt-het-vuren te beoordelen”, voegde hij toe.

Van Rompuy meldde in een verklaring dat de lidstaten via een geschreven procedure de verscherpte sancties tegen Rusland hebben goedgekeurd. "De inwerkingtreding via de publicatie in het Europees Publicatieblad zal plaatsvinden in de komende dagen. Dat zal tijd laten voor een analyse van de implementatie van het staakt-het-vuren en het vredesplan", zo staat in de mededeling. "Afhankelijk van de situatie op het terrein" kunnen de sancties volgens de mededeling "geheel of gedeeltelijk" herzien worden. Oorspronkelijk was het de bedoeling de verscherpte economische sancties eerder op de dag te bekrachtigen en morgen te publiceren.

De nieuwe sancties versterken volgens Van Rompuy de economische sancties van eind juli en zijn bedoeld om een koerswijziging te bekomen van Rusland, dat "destabiliserende acties" onderneemt in het oosten van Oekraïne. Op een Europese top in Brussel veroordeelden de staatshoofden en regeringsleiders eind augustus "de instroom van strijders en wapens vanuit Rusland naar het oosten van Oekraïne" en "de agressie van Russische gewapende strijdkrachten op Oekraïens grondgebied".