Dossier Crisis Oekraïne

Bestand in Oekraïne meermaals gebroken

Het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne is al meermaals geschonden. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maandag op gezag van haar gezanten ter plaatse bericht.

Volgens de Russische OVSE-gezant Andrej Kelin dient men deze schendingen niet te overdrijven. "We moeten de algemene trend bekijken: vandaag is het maandag en wij zijn blij dat de wapenstilstand grosso modo stand houdt".

Luidens de Oekraïense OVSE-gezant Ihor Prokoptsjoek zouden bij een aanval van de rebellen op een wooncomplex in Marioepol een burger zijn gedood en drie andere gewond. Ook in Donetsk zou zijn geschoten, zei hij op een bijeenkomst van de bevoegde OVSE-raad.

De deelnemers aan de bijeenkomst verwelkomden de geplande uitbreiding van de OVSE-missie naar 500 waarnemers. "We kunnen nu zelfs meer waarnemers dan geëist sturen", zei de Amerikaanse gezant Daniel Baer volgens het Oostenrijkse persbureau APA.

De gezant van Moskou zei dat zijn land nog meer waarnemers wil sturen. Zestig waarnemers die zich nu in het westen van Oekraïne ophouden, zullen nu naar het oostelijke deel van het buurland reizen.