Ophef in Duitsland over ‘shariapolitie’

Duitsland wil optreden tegen de komst van een zogenaamde ‘shariapolitie’ in de West-Duitse stad Wuppertal. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere en zijn collega van Justitie Heiko Maas kondigden aan dat zoiets niet kan worden geduld op Duitse bodem. "Niemand mag de goede naam van de Duitse politie misbruiken", zei de Maiziere. "We aanvaarden geen parallele justitie", aldus Maas.

Vrijdag raakte bekend dat een groep van radicale moslims, die zelfgemaakte oranje hesjes dragen met ‘shariah police’ op, af en toe ’s nachts opduiken in de straten van Wuppertal om bijvoorbeeld jonge moslims ervan te weerhouden alcohol te drinken, drugs te gebruiken of te gokken. Ook discotheekbezoek, het bijwonen van concerten of prostitutie worden afgekeurd. De groep deelde recent nog pamfletten uit waarin ze de stationsbuurt van Wuppertal - een stad met 340.000 inwoners - omschreven als "sharia gecontroleerde zone". Bewoners van de stad wordt gevraagd om de politie te verwittigen als zij de mannen zien.

De groep plaatste ook een filmpje op YouTube. Recent werd nog een Facebook-groep gebannen die zichzelf ‘Sharia Police Germany’ noemde. De politie kent de namen van elf aanhangers: allemaal mannen tussen 19 en 33 jaar, vaak met baarden en aanhangers van het salafisme. Er wordt nu onderzocht of zij kunnen vervolgd worden voor ‘illegale vergadering’.

Duitsland is geen voorstander van private milities, maar kan naar eigen zeggen weinig doen zonder dat er klacht wordt ingediend. Het feit dat de mannen zich kenbaar maken als politie is echter verboden. "Intimidatie en provocatie zullen niet worden getolereerd", zei het hoofd van de politie, Birgitta Radermacher.

Ook de politiek keurt deze vorm van propaganda af. Men vreest dat deze salafisten Duitse jongeren ertoe aanzetten om naar Syrië of Irak te gaan vechten. Verschillende Duitse partijen dringen zaterdag aan om op te treden, en desnoods de wetgeving aan te passen om deze praktijken te verbieden.

Foto: Facebook