Zieke Ashya volgende week naar Praag

De Britse kleuter Ashya King, die een hersentumor heeft en momenteel in het Spaanse Malaga verblijft, zal volgende week naar een ziekenhuis in het Tsjechische Praag mogen. De therapie kost in Tsjechië 65.000 euro, merkelijk minder dan de 108.000 euro die in bijvoorbeeld de VS wordt aangerekend.

"Ashya wordt volgende week in Praag verwacht", zo klinkt het in het persbericht van het centrum waar hij behandeld zal worden. "Normaal neemt de toelatingsprocedure tien dagen in beslag, maar in dit geval zullen de experts maandag om acht uur samenkomen om zijn toestand te bespreken en om na te gaan wat de beste werkwijze is voor vervoer en behandeling, rekening houdend met de gezondheidstoestand van het kind."

Jana Kulhankova, de woordvoerster van het centrum, wilde niet de precieze dag noemen waarop de familie King in Praag zal aankomen. Een woordvoerder van het Motolziekenhuis in Praag bevestigde wel dat de jongen bij hen zal verblijven.

De kleuter en zijn gezin kwamen in een mediastorm terecht, toen zijn ouders hem uit het Britse ziekenhuis waar hij behandeld werd ontvoerden, omdat ze het niet eens waren met de behandeling die hij daar kreeg.