34 mijnwerkers gered uit mijn in Bosnië

In Bosnië zijn 34 mijnwerkers levend uit een koolmijn gehaald. Ze zaten gedurende gedurende twintig uur op 600 meter diepte vast in een kolenmijn na een aardbeving. Vijf mijnwerkers zijn nadien toch overleden.

De mijnwerkers werden een voor een naar boven gebracht. Ze waren zichtbaar uitgeput en sommigen moesten ondersteund worden. De hulpverleners hadden een systeem geïnstalleerd waardoor de mijnwerkers voldoende zuurstof kregen in de zone waar ze vastzaten. Door de aardbeving met een magnitude van 3,5 waren verschillende mijngangen van de kolenmijn in Zenica ingestort.

Op het moment van de aardbeving waren er 56 kompels actief in de mijn. Tweeëntwintig konden op eigen kracht de oppervlakte bereiken. Twee kompels werden gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Vijf van de geredde 34 mijnwerkers zijn nadien toch overleden. Dat heeft syndicalist Sinan Husic volgens het officiële Bosnische persbureau Fena en de nationale televisie gezegd. Over de omstandigheden van de dood van de vijf mijnwerkers gaf hij geen uitleg.