Dossier Strijd tegen IS

Britten en Fransen vechten mee tegen IS

Groot-Brittannië en Frankrijk gaan de Verenigde Staten helpen met bombardementen op Islamitische Staat. Dat hebben beide landen bekendgemaakt op de Navo-top in Wales. Daarnaast blijft de Navo de druk op Rusland opvoeren, tot er ook op het terrein in Oekraïne sprake is van een wapenstilstand.

“Er is bij de Navo-leiders heel wat argwaan tegenover Rusland”, zegt VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck in Wales. “Het motto is: ‘geen woorden, maar daden’. Zolang er op het terrein nog gevochten wordt, wil de Navo de druk op Rusland opvoeren en extra sancties invoeren.

Frankrijk en Groot-Brittannië helpen VS

Gisterenavond hebben de Navo-leiders het over de dreiging van Islamitische Staat gehad. Daarbij riep de Amerikaanse president Barack Obama op om een grotere coalitie te vormen. “Tot nu toe voeren alleen de Verenigde Staten bombardementen uit op Islamitische Staat. Maar nu hebben ook Groot-Brittannië en Frankrijk beloofd in de toekomst daarbij te helpen.”

“Daarnaast heeft de Britse premier Cameron alle landen opgeroepen om niet langer in het geheim losgeld te betalen aan terroristen. Dat zorgt er namelijk voor dat organisaties als IS rijk worden en moderne wapens kunnen kopen.”