Grote explosie nabij Amsterdam

In het Nederlandse Diemen, nabij Amsterdam, heeft een gasexplosie een grote brand veroorzaakt in een appartementsgebouw. De gevel van het gebouw is ingestort en er is sprake van twee doden en vijftien gewonden. De hulpdiensten kwamen onder meer met drie traumahelikopters ter plaatse.

Rond 15u45 was een enorme explosie te horen in de Beukenhorst, een oud flatgebouw in Diemen-Zuid, een gemeente in de buurt van Amsterdam. Het flatgebouw werd volgens een buurtbewoner al een tijdlang gerenoveerd.

"Lijkt wel oorlog"

Eén van de buurtbewoners werd kort na de explosie geïnterviewd door een lokale Amsterdamse televisiezender. "Het lijkt wel alsof er een bom gevallen is", zei de man. "Laat ons hopen dat de werkmannen al weg waren op het moment van de explosie. Maar dit lijkt wel oorlog."

Getuigen roken gaslucht

De explosie is te wijten aan een gasleiding die werd geraakt bij de renovatiewerken in het gebouw. Verschillende buurtbewoners hadden de gasgeur al van voor de explosie opgemerkt. Nog maar enkele dagen geleden vielen er acht slachtoffers bij een gelijkaardige gasexplosie in Rosny-sous-Bous, in de buurt van Parijs. 

Drie traumahelikopters ter plaatse

De Nederlandse hulpdiensten kwam snel ter plaatse in Diemen. Ook drie traumahelikopters, de zogenaamde 'Lifeliners', werden ingeschakeld en kwamen snel ter plaatse. De brandweer heeft het momenteel over twee gewonden. Hoe erg zij er aan toe zijn, is niet bekend. Daarnaast zouden er nog twee of drie vermisten zijn.

Afbeelding: @leoaquina / Video: AT5.nl