Dossier Strijd tegen IS

Navo-top over Oekraïne en IS

“Normaal zou het op deze Navo-top vooral over het einde van de missie in Afghanistan gaan”, zegt Boudewijn Van Spilbeeck in Newport. “Maar de situaties in Oekraïne, Irak en Syrië hebben de agenda helemaal omgegooid.”

“Over Oekraïne is vanochtend een ontmoeting geweest met de Oekraïense president Porosjenko. De situatie in Oekraïne brengt de Navo terug naar het verleden, naar de tijd van de Koude Oorlog en de Sovjet-Unie.” “Het zijn vooral de Navo-landen die een gemeenschappelijke grens met Rusland hebben, die schrik hebben dat ze hetzelfde lot ondergaan als Oekraïne.”

“Door die spanningen met Rusland heeft Frankrijk de levering van een nieuw helikopterdekschip opgeschort. Het contract daarover dateert uit 2011. Toen de eerste Europese sancties tegen Oekraïne werden genomen, zei Frankrijk nog dat het het contract zou respecteren. Maar door de aanhoudende crisis in Oekraïne en onder druk van de Amerikaanse president Obama heeft Frankrijk de verkoop van dat schip nu een maand opgeschort.”

Zoeken naar antwoord op IS

Ook de strijd tegen Islamitische Staat staat hoog op de agenda op de Navo-top in Newport. “Islamitische Staat is een meedogenloze vijand waarop het Westen en de internationale gemeenschap voorlopig geen pasklaar antwoord heeft. Daar zullen ze de komende dagen naar zoeken.”