Navo wil snelle interventiemacht

“Als Irak vraagt om Navo-hulp vraagt in de strijd tegen Islamitische Staat, zouden we dat sterk overwegen.” Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen gezegd op de openingsdag van de Navo-top in Wales.

Op die top verzamelen alle staats-en regeringsleiders van de Navo-lidstaten om de verschillende brandhaarden in de wereld te bespreken. Ze zullen het onder meer over Irak, Syrië en Oekraïne hebben. Volgens Rasmussen is de top in Wales “één van de belangrijkste ooit in de geschiedenis van de Navo.”

Navo overweegt strijd tegen IS

Bij het begin van de top heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen verklaart dat hij open staat voor alle initiatieven van Navo-landen om de strijd tegen Islamitische Staat te steunen. Daarnaast overweegt de Navo ook zelf die strijd te gaan voeren, indien de Iraakse overheid om steun vraagt in de strijd tegen IS.

“Agressie van Rusland is wake-up-call”

Ook over Oekraïne legde de leider van de Navo al verklaringen af. Rasmussen zegt dat de Navo de samenwarking met Oekraïne zal versterken en er snel vrede moet komen in het land. “De Russische agressie in Oekraïne” is volgens Rasmussen een wake-up-call naar het westen. “Het herinnert ons er aan dat onze vrijheid en voorspoed niet voor zeker mogen aangenomen worden.”

“Georgië voorbereiden op lidmaatschap Navo”

Rasmussen kondigde ook aan dat de Navo verdere stappen zal nemen in de toetreding van Georgië tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Die verdere toenadering kan als een belangrijk signaal richting Rusland geïnterpreteerd worden. Georgië heeft volgens Rasmussen al heel wat democratische hervormingen doorgevoerd. “De Navo vraagt Georgië om die hervormingen door te zetten.”

Op de top zullen de leden van de Navo een zogenaamd ‘Readiness Action Plan’ aannemen, dat ervoor moet zorgen dat de Navo “sneller, fitter en flexibeler” kan ingrijpen.