Rusland ontkent een staakt-het-vuren

De Russische en de Oekraïense presidenten, Vladimir Poetin en Petro Porosjenko, hebben geen akkoord over een staakt-het-vuren in Oekraïne bereikt. "Rusland is geen betrokken partij in het conflict," zegt Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov volgens het Russische staatspersbureau Rossija Segodnja.

Eerder vandaag maakte Kiev bekend dat er wel een akkoord was over een wapenstilstand in het oosten van Oekraïne. De Russische president Poetin en zijn Oekraïense collega Porosjenko zouden na een telefonisch onderhoud tot een staakt-het-vuren gekomen. "De Oekraïense president heeft met de Russische president gepraat over een volledig staakt-het-vuren. Zij zijn akkoord geraakt over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne", meldde Kiev toen.

Maar dat ontkent het Kremlin nu. "Er is geen staakt-het-vuren, want Rusland is 'geen partij' in het conflict," zeggen ze daar. "Eerlijk gezegd, wij zijn niet in een positie om over de voorwaarden voor een staakt-het-vuren of mogelijke overeenkomsten tussen Kiev, Donetsk en Loegansk te praten. Daar hebben wij geen zaken mee, het is een interne Oekraïense aangelegenheid", zei Peskov.