Dossier Strijd tegen IS

Obama tot IS: "De VS vergeet niet"

De toespraak van president Obama in Estland ging in de eerste plaats over de ongerustheid van de Baltische staten over de agressie van Rusland. Maar alle aandacht ging naar de reactie van Obama op de onthoofding van journalist Steven Sotloff. “We laten ons niet intimideren. De VS vergeet niet en onze invloed reikt ver”, sprak Obama duidelijke woorden.

“Ons land rouwt om Steven. We kunnen de pijn van zijn geliefden niet vatten”, zei Obama. “Het leven dat Steven leefde, staat in schril contrast met wat zijn moordenaars doen. Zij moorden uit naam van een god, maar het was Steven die hield van de islamitische wereld.”

Obama sprak duidelijke taal naar de extremisten van IS: “Wat ze ook denken te bereiken, ze falen. We laten ons niet intimideren. Integendeel, deze daad verenigt ons enkel.” Er volgde ook een waarschuwing: “Zij die de fout maken om de VS aan te vallen, moeten weten dat we niet vergeten en dat onze invloed ver reikt. Gerechtigheid zal geschieden."

Op een vraag van de aanwezige pers over de strategie om IS aan te pakken, zei Obama dat het verslaan van de extremistische terreurgroep "tijd zal vergen". De bedoeling is dat IS "geen bedreiging meer zal zijn" voor de regio. Hij voegde er nog aan toe dat de VS "een regionale en internationale inspanning leiden tegen de barbaarse en lege visie die IS vertegenwoordigt"