Obama bezoekt Baltische staten

President Obama is aangekomen in Estland, waar hij samen zal zitten met de staatshoofden van Estland, Litouwen en Letland. De Baltische staten zijn ongerust door het gedrag van buurland Rusland in Oost-Oekraïne.

Obama wil in de Estse hoofdstad Tallinn vooral duidelijk een signaal geven aan Rusland en de kleinere buurlanden van Rusland geruststellen: hun soevereiniteit moet gerespecteerd worden.

Bang

De Baltische staten zijn wel degelijk bang: "Wij willen een verhoogde aanwezigheid van de NAVO-partners in onze regio, in Estland, Letland, Litouwen, Polen en Roemenië", zei de Estse minister van Buitenlandse Zaken Urmas Paet woensdag tegenover de Duitse openbare omroep ZDG.

"Het belangrijkste thema is dat de veiligheid voor alle landen van de NAVO dezelfde zal blijven. Het mag ook geen rol spelen waar elke NAVO-lidstaat zich geografisch of historisch bevindt".

Later deze week is er nog een NAVO-top in Wales. Daar zal onder andere gesproken worden over de oprichting van een interventiemacht. Die zou binnen de 48 uur moeten kunnen ingrijpen in geval van dreigingen.