Dossier Strijd tegen IS

IS onthoofdt tweede Amerikaan

Islamitische Staat heeft een video op internet gezet waarin de Amerikaanse journalist Steven Sotloff wordt onthoofd. Sotloff was te zien in de onthoofdingsvideo van James Foley. Daarin werd al gedreigd met de executie van Sotloff. 

Het filmpje, dat "De tweede boodschap aan Amerika" heet, begint met beelden van Obama die op een persconferentie zegt dat de Verenigde Staten tegen IS zullen reageren. Daarna is Steven Sotloff te zien, in oranje overall. Sotloff moet net als Foley een boodschap voorlezen aan Obama. "Ik ben Steven Sotloff, jullie weten zeker waarom ik nu voor jullie sta", begint de boodschap van Sotloff.

"Waarom moet ik prijs betalen, Obama?"

"Waarom moet ik de prijs van jouw bemoeienis met mijn leven betalen?" richt Sotloff zich tot de Amerikaanse president. Sotloff moet Obama ook nog wijzen op zijn beloften om de Amerikaanse troepen uit Afghanistan en Irak terug te laten keren en de gevangenis van Guantanamo te sluiten.

Het Witte Huis heeft de authenticiteit van de beelden nog niet bevestigd,maar onderzoekt de beelden. Sotloff werd in augustus 2013 ontvoerd in Syrië en is sindsdien vermist. Hij werkte onder meer voor time magazine en World Affairs Journal.

Ook Britse gijzelaar getoond

Op het einde van het filmpje wordt gedreigd met de onthoofding van de Brit David Cawthorne Haines, een andere gijzelaar van IS. De beul verwijst naar deelname van Groot-Brittannië "aan de Amerikaanse alliantie tegen de Islamitische Staat", zegt de beul. "Zolang jullie raketten onze mensen raken, zal ons mes de nekken van jullie mensen raken."

Zelfde beul?

Volgens SITE, de website die de video van IS ontdekte, is de beul in deze nieuwe onthoofdingsvideo dezelfde als in de video met Foley. Hij spreekt met sterk Brits accent Obama toe. In Groot-Brittannië werd na de onthoofdingsvideo van Foley meteen een onderzoek ingesteld naar de vermoedelijk Britse man.

James Foley

De beelden van de onthoofding van Sotloff komen er anderhalve week na de video waarin de onthoofding van James Foley te zien was. Die Amerikaanse journalist werd als vergelding voor de start van Amerikaanse luchtaanvallen onthoofd. In die video dreigden de extremisten van Islamitische Staat al met de executie van Sotloff.

Moeder Sotloff smeekte IS om vrijlating

De moeder van Sotloff richtte zich vorige week in een videoboodschap nog rechtstreeks tot Abu Bakr al Baghdadi, de leider van IS. Daarin smeekte ze Islamtische Staat om haar zoon te sparen. Maar daar heeft de terreurorganisatie geen gehoor aan gegeven.