Slechts 27% budget ALSA naar onderzoek

In de VS is controverse ontstaan om de ALS Association (ALSA), de Amerikaanse organisatie waar het geld van de ALS Ice Bucket Challenge naar toe gaat. Slecht 27% van hun middelen zouden naar onderzoek gaan, net datgene waarrond de hele campagne gebouwd is.

Riante toplonen

Op zich gaat het andere geld natuurlijk niet verloren. Zo gaat een groot deel naar publieksvoorlichting en dienstverlening aan ALS-patiënten. Bovendien scoort de ALSA zeer goed op Charity Navigator, een website die liefdadigsheidsorganisaties doorlicht.

Het zijn echter vooral de toplonen van de managers van de organisatie die een doorn in het oog zijn voor critici. Zo verdient de CEO van de ALSA op jaarbasis $339,475.00 en zij is niet de enige van de topmanagers met een riante vergoeding. Hoewel dit niet uitzonderlijk is voor grote welzijnsorganisaties, is dit voor velen toch een frappante vaststelling.

Belgische ALS Liga: “Donor kiest zelf”

De Belgische ALS Liga gaat op een totaal andere manier te werk. Zij werken voornamelijk met vrijwilligers en doen niet aan professionele fondsenwerving. “Op die manier gaat de helft van de inkomsten naar je werking alleen, en daar passen wij voor”, zegt coördinator van de ALS Liga Danny Reviers.

Bovendien laat de ALS Liga de donor zelf kiezen aan wat hij zelf geld wil geven. Je kan kiezen tussen onderzoek, materiële hulpmiddelen zoals rolstoelen en het centrum Middelpunt aan de kust, waar ALS-patiënten in hun laatste levensdagen gratis kunnen verblijven. “Op die manier vermijden wij zelf  als organisatie de keuze te moeten maken waar we het ingezamelde geld aan geven. Het is immers de donor die geld geeft dus hij mag ook beslissen waar dat naar toe gaat.” Wie er dus voor kiest om geld te geven aan onderzoek, is er zeker van dat elke cent aan onderzoek wordt besteed.

Volgens Reviers focust de ALS Liga resoluut op de levenskwaliteit van ALS-patiënten: “Patiënten die bij ons komen, kunnen we helaas nog niet genezen. Daarom is hun levenskwaliteit bij ons prioritair."

 

Wie meer informatie wenst over de ALS Liga kan steeds terecht op hun website: www.alsliga.be