Thyssen wordt eurocommissaris

Marianne Thyssen (CD&V) wordt de nieuwe Belgische eurocommissaris. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen. Na een marathononderhandeling van bijna 18 uur hebben de federale onderhandelaars de knoop doorgehakt. Daarmee haalt de kandidate van CD&V het van haar belangrijkste concurrent Didier Reynders (MR).

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker had de afgelopen dagen de druk op België opgevoerd, omdat het als enige lidstaat nog geen kandidaat-commissaris had aangeduid. Juncker had daarbij een niet mis te verstane boodschap de wereld in gestuurd: België moest een vrouwelijke kandidate afvaardigen, anders zou ons land wel eens een erg pover bevoegdheidspakket krijgen.

En of dat nog niet voldoende was had Juncker zelfs al een meeting ingelegd met de Belgische eurocommissaris: vandaag om tien uur wou hij onze kandidaat al spreken. Een race tegen de klok dus voor de onderhandelaars.

Liberale premier

De keuze voor Thyssen is toch enigszins verrassend. Gisteren klonk de naam van Didier Reynders (MR) steeds hardnekkiger. Ook Gwendolyn Rutten (Open Vld) kwam vorige week in beeld. Maar, aangezien de formatie een spel van evenwichten is, gaan de liberalen met die andere belangrijke post lopen: het premierschap. Dat is te horen in de onderhandelingskringen. Kris Peeters moet zijn droom om premier te worden nog wat opbergen.

Met de keuze voor een vrouw lijken de onderhandelaars ook op een belangrijke Europese bevoegdheid te hopen. Juncker heeft namelijk beloofd de vrouwelijke commissarissen in zijn commissie met zware portefeuilles te belonen.

Thyssen ervaren rot in Europa

Thyssen heeft heel wat ervaring op Europees niveau. Sinds 1991 is de oud-voorzitster van CD&V lid van het Europees parlement. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker drukte eerder ook al zijn vertrouwen uit in de Belgische politica.