Gijzeldrama in Beslan 10 jaar geleden

Vandaag is het exact tien jaar geleden dat terroristen een school in Beslan binnenvielen en meer dan 1.100 mensen gijzelden. Onder de gijzelaars waren maar liefst 777 kinderen. 334 mensen kwamen om bij het drama.

1 september is ook voor Russische kinderen de eerste schooldag. Kinderen komen dan feestelijk uitgedost naar school en brengen bloemen mee voor hun leerkracht. Maar op 1 september 2004 mondde de dag al snel uit in een drama dat de wereld drie dagen in haar greep hield.

Na drie dagen stormden Russische speciale interventie-eenheden de school binnen. Daarop ontstond grote chaos. En brachten de terroristen explosieven tot ontploffing. Daarop volgenden urenlange gevechten tussen de rebellen en de Russische troepen. Een deel van de gijzelaars kon beetje bij beetje ontsnappen uit de nachtmerrie, maar 334 mensen stierven bij de bestorming of waren eerder al vermoord door de terroristen.

Over wie de 32 terroristen waren bestaat tot op vandaag geen uitsluitsel. Een deel van hen kwam uit Tsjetsjenië. Er namen ook zeker vijf vrouwen mee aan de gijzelingsactie.  Eén gijzelnemer heeft de inval door de Russische troepen overleefd. In 2006 veroordeeld tot levenslang. De gijzelnemers zouden banden hebben gehad met de groep die in 2002 850 theaterbezoekers in Moskou gijzelden.

Een jaar na het drama trok Telefacts naar Beslan en sprak er met slachtoffers en nabestaanden van het drama. Bekijk de reportage hier: