Ouders Ashya voor de Spaanse rechtbank

De ouders van Ashya King zijn vanmorgen moeten verschijnen voor de rechtbank in Madrid. De ouders hadden hun zoon, die een hersentumor heeft, uit het ziekenhuis van Southampton ontvoerd. Aan rechter Isamel Moreno zullen ze moeten zeggen of ze een uitlevering naar Groot-Brittannië aanvaarden, aldus een gerechtelijke bron. Het stel heeft bevestigd dat het voor hun kind een behandeling wou zoeken die in hun eigen land niet beschikbaar is.

De vijfjarige Ashya werd zaterdagavond, na een race tegen de klok, samen met zijn ouders, aangehouden door de Spaanse politie. Voor de Britse autoriteiten was het terugvinden van het kind van levensbelang. De jongen verplaatst zich in een rolstoel, kan niet spreken en krijgt sondevoeding via een apparaat dat op batterijen werkt. Er werd voor gevreesd dat die batterij snel leeg zou geraken. Hij verblijft nu, onder politietoezicht, in een ziekenhuis in Malaga.

Kort na de aanhouding zette een van de andere zonen, Naweed, twee video's op Youtube. In de eerste zegt vader Brett, aan de zijde van zijn zoon Ashya, dat er geen enkel probleem is. "Hij is zeer gelukkig dat we hem uit het ziekenhuis gehaald hebben." In het tweede legt hij uit welke apparaten het gezin gekocht heeft om ervoor te zorgen dat Ashya dezelfde behandeling krijgt als in het ziekenhuis.