"Geen Russisch leger naar Oekraïne"

"Er komt geen militaire interventie van Rusland in Oekraïne." Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd, in aanloop naar de onderhandelingen die later vandaag starten.

"We zijn enkel voorstander van een vredige regeling van deze zware crisis, deze tragedie", zei Lavrov tijdens een ontmoeting met Russische studenten. "Alles wat we doen is slechts gericht op het mogelijk maken van een een politieke oplossing."

Lavrov riep ook op tot de terugkeer van een "pragmatische samenwerking" met de EU en de Verenigde Staten. Hij vroeg het Westen "op te houden met de politiek van ultimatums, dreigingen en sancties, die geen enkele toekomst hebben".

Intussen meldt een woordvoerder van het Oekraïense leger dat Oekraïense parachutisten op de luchthaven van Loehansk en een "bataljon Russische tanks" elkaar aan het beschieten zijn.

In Minsk wordt vandaag opnieuw onderhandeld tussen vertegenwoordigers van Kiev, Moskou en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE). Daarbij zouden ook vertegenwoordigers van de pro-Russische rebellen aanwezig zijn. Voor Lavrov is een "onmiddellijk staakt-het-vuren zonder voorwaarden vooraf" een prioriteit voor die onderhandelingen in Wit-Rusland.