Poetin wil staat in oosten van Oekraïne

De creatie van een staat moet aan bod komen in de gesprekken over het einde van het conflict in het oosten van Oekraïne. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin zondag gezegd. Het is voor het eerste dat Poetin het over een dergelijke staat in het door conflict getroffen gebied heeft.

"We moeten onmiddellijk substantiële gesprekken starten (...) over de politieke organisatie en de oprichting van een staat in het zuidoosten van Oekraïne om de belangen van zij die er wonen te beschermen", zei Poetin in een televisie-uitzending geciteerd door de Russische media.

Tot nu toe had Rusland enkel gevraagd dat de oostelijke gebieden van Oekraïne, waar hoofdzakelijk Russisch-sprekenden wonen, autonomie krijgen in een federaal minder gecentraliseerd systeem.

Over de mogelijke sancties van het Westen had Poetin het zondag niet. In functie van de evolutie van de situatie" gaan de Europese staats- en regeringsleiders "binnen de week" nieuwe voorstellen voor sancties tegen Rusland op tafel leggen. Dat kwamen ze zaterdag op een Europese top overeen.

Poetin zegt echter dat het Westen de verantwoordelijkheid draagt voor het conflict in Oekraïne omdat die de protestbeweging heeft gesteund die in februari leidde tot de "staatsgreep" tegen de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj, zonder na te denken over het conflict dat daarop zou volgen.

"Ze hadden moeten weten dat Rusland niet afzijdig kan blijven als de mensen beschoten worden, bijna met het pistool op de borst."