Familie verwelkomt Sénéchal in Zaventem

De Belgische Laurence Sénéchal, die ruim vier maanden opgesloten zat in de Congolese hoofdstad Kinshasa, is terug in België. In april werd de vrouw tot zes maanden veroordeeld wegens 'onwettige verplaatsing van een kind'.

Sénéchal is met een nachtvlucht teruggekeerd naar België. Ze werd door haar familie, onder wie ook haar adoptiedochter Imany, verwelkomd in Zaventem.

De problemen begonnen toen Congo eind vorig jaar een verbod had uitgevaardigd op internationale adoptie. Het land deed dat omdat er mogelijk fraudezaken in het spel waren. Daardoor zaten zeven ouders vast in het land, wachtend om terug te keren naar België met hun adoptiekind.

Zes ouderparen kregen in mei goed nieuws: ze mochten naar België terugkeren, met hun kinderen. Voor Laurence Sénéchal gold dat niet. Toen ze, met de nodige papieren, op het vliegtuig richting België wilde stappen, werd ze tegengehouden. Volgens de autoriteiten wou ze het land met het meisje ontvluchten. De vrouw werd vastgehouden, het meisje werd na een tijdje naar België gestuurd en opgevangen door haar adoptiegezin.

Sénéchal verliet zaterdag de Makala-gevangenis in Kinshasa, waar ze pas sinds afgelopen dinsdag haar straf uitzat. In april werd ze in het ziekenhuis opgenomen, en deze week aanvaardde ze dan toch haar opsluiting. De Congolese autoriteiten stelden minstens een paar dagen opsluiting als voorwaarde voor een vrijlating.