Juncker: "België verlamt Europa"

Het uitblijven van de aanduiding van een Belgische kandidaat voor de Europese Commissie "verlamt Europa". Dat zei inkomend voorzitter Jean-Claude Juncker, die de samenstelling van zijn ploeg zaterdag toelichtte aan de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel. België is de enige lidstaat die nog geen kandidaat heeft gepresenteerd.

"Europa kan niet investeren, Europa kan niet groeien, kan geen sterk buitenlands beleid hebben indien we niet vooruitgaan", zo citeerde zijn woordvoerster de tussenkomst van Juncker tijdens de vergadering van de Europese leiders.

Ze wees erop dat de toekomstige voorzitter van de Europese Commissie de lidstaten in eerste instantie tot 31 juli de tijd had gegeven om een kandidaat of een shortlist van kandidaten door te geven.

Juncker maakte zich niet enkel druk over het uitblijven van een Belgische kandidatuur. De Luxemburger maakte ook zijn beklag over het gebrek aan vrouwelijke kandidaten voor zijn team.

Voorzitter Martin Schulz maakte zaterdag immers nogmaals duidelijk dat het Europees Parlement niet het vertrouwen zal schenken aan een Commissie die "aanzienlijk minder vrouwen telt" dan de Commissie van José Manuel Barroso. Die telde negen vrouwen op een totaal van 28 eurocommissarissen. Zoals de zaken er nu voorstaan, zou Juncker slechts op vijf vrouwelijke eurocommissarissen kunnen rekenen.

Volgens Schulz toonde elke regeringsleider in de vergadering begrip voor de eis van het Europees Parlement, maar "iedereen blijft maar naar zijn buurman aan tafel kijken en zo gebeurt er niets". In dat licht zou ook België volgens de woordvoerster van Juncker een vrouwelijke kandidate naar voren moeten schuiven.