Brits plan voor sterk interventieleger

Groot-Brittannië wil met enkele NAVO-partners waaronder Nederland een eigen interventiemacht smeden, om sneller te kunnen reageren op crisissen. Dat schrijft de Financial Times zaterdag. De regering in Londen wilde zaterdag niet de stelling bevestigen als zou de macht van zeker 10.000 manschappen een reactie zijn op het Russische optreden in het oosten van Oekraïne.

Naast Groot-Brittannië en Nederland zouden de drie Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen), Noorwegen, Denemarken en eventueel Canada in de zogenaamde Joint Expeditionary Force voor wereldwijde operaties stappen.

De interventiemacht zou behalve grondtroepen ook luchtmacht- en marine-eenheden omvatten. De militairen zouden regelmatig gezamenlijke oefeningen moeten gaan uitvoeren en op korte termijn inzetbaar zijn.

Volgens een woordvoerster van het Britse ministerie van Defensie gaat het om plannen die al dateren van 2012, dus nog voor de crisis in Oekraïne, en die passen in een herziening van de Britse verdedigingscapaciteiten uit 2010.

De Britse premier David Cameron zou volgens de Financial Times de plannen voor de legermacht aankondigen tijdens NAVO-top van volgende donderdag en vrijdag in Wales.

De interventiemacht zou losstaan van de plannen van de NAVO om haar eigen snelle interventiemacht beweeglijker en slagvaardiger te maken.