Di Rupo: "Snel EU-commissaris kiezen"

Premier van lopende zaken Elio Di Rupo wacht nog steeds op een signaal van de federale formateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) over de aanduiding van een nieuwe Belgische eurocommissaris. Dat heeft hij zaterdag gezegd voor aanvang van een Europese top over de invulling van een aantal Europese topjobs.

"Jammer genoeg niet", zo antwoordde Di Rupo op de vraag van journalisten of hij de naam van de Belgische kandidaat-eurocommissaris in petto had. "Ik heb eerder al gezegd aan de coformateurs dat het belangrijk is te weten wie kandidaat of kandidaten zijn. We moeten niet naïef zijn, de andere landen wachten niet op België om te onderhandelen over de portefeuilles. Ik kan mij niet inbeelden dat de coformateurs die zorg niet delen. Ik wacht op een teken", aldus de premier.

België is één van de weinige lidstaten die talmt met de aanduiding van een kandidaat-eurocommissaris. De beslissing maakt immers deel uit van de gesprekken over de vorming van een nieuwe federale regering. De namen van ontslagnemend buitenlandminister Didier Reynders (MR), Europarlementslid Marianne Thyssen (CD&V) en huidig eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) duiken het vaakst op.

Intussen is de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, echter al druk aan het puzzelen aan de samenstelling van zijn ploeg, die op 1 november aan de slag moet.

Verwacht wordt dat de Europese top de verdeling van de portefeuilles in het dagelijks bestuur van de Europese Unie in een stroomversnelling zal brengen. De Europese leiders schuiven zaterdag immers opvolgers voor Europees president Herman Van Rompuy en de hoge vertegenwoordigster voor het buitenlands beleid Catherine Ashton naar voren.

De Poolse premier Donald Tusk en de Italiaanse buitenlandminister Federica Mogherini lijken over de beste papieren te beschikken. Als vervangster van Ashton geniet Mogherini de uitdrukkelijke steun van de centrumlinkse leiders. Tusk zit dan weer in pole position om in de stoel van Van Rompuy te belanden.

"Er zijn verschillende hele goede kandidaten. Het belangrijkste is een consensus te vinden", zei Di Rupo over de opvolging van Van Rompuy.