Dossier Strijd tegen IS

Kerry: "Wereldwijde coalitie tegen IS"

Er is een grote, wereldwijde coalitie nodig om de jihadisten van de Islamitische Staat (IS) te bestrijden. Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry in een opiniestuk voor de New York Times. "Met een brede coalitie zal de IS-kanker zich niet naar andere landen kunnen verspreiden. Extremisten kunnen enkel vernietigd worden wanneer verantwoordelijke landen en hun bevolking zich verenigen om zich tegen die extremisten te verzetten," aldus Kerry. 

Kerry schrijft dat hij samen met zijn collega van Defensie, Chuck Hagel, op zoek gaat naar Europese partners in de marge van de Navotop. Kerry wil zich met Hagel naar het Midden-Oosten begeven om er meer steun te krijgen van "de landen die rechtstreeks bedreigd worden". Ook in de Veiligheidsraad, waar de VS in september het voorzitterschap overnemen, zal de Amerikaanse president Barack Obama een strategie tegen IS voorstellen.

Kerry merkt op dat de IS-strijders niet enkel in de regio een gevaar vormen, "maar overal waar ze erin slagen ongemerkt heen te reizen - ook naar Amerika." De Amerikaanse minister brengt in herinnering dat "een aan IS gelinkte terrorist in mei vier mensen doodde aan het Joods Museum in Brussel".