MH17 vloog lager dan gepland

Het vliegtuig van vlucht MH17, van Malaysia Airlines, vloog op het moment van de vliegramp boven het oosten van Oekraïne op tien kilometer hoogte en dat was één kilometer lager dan voorzien in het vluchtplan. Dat zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans in antwoord op Kamervragen. De lagere hoogte was volgens de minister nodig om voldoende afstand te houden met een ander toestel, dat al op elf kilometer hoogte vloog.

De Boeing van Malaysia Airlines werd op 17 juli waarschijnlijk door Russische separatisten uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders en zes Belgen, kwamen om het leven.

Volgens Timmermans heeft de MH17 geen andere route gevlogen dan gebruikelijk. De route was conform het door de Europese vluchtleiding Eurocontrol goedgekeurde vluchtplan. De enige wijziging van de gevlogen route ten opzichte van het vluchtplan was de vlieghoogte boven het oosten van Oekraïne, aldus Timmermans.

"Vlucht MH17 zou daar volgens het vluchtplan op elf km hoogte vliegen (flight level 350), maar kreeg van de Oekraïense luchtverkeersleiding een vlieghoogte van tien km toegewezen (flight level 330). Deze wijziging in vlieghoogte had een operationele achtergrond: zo was voldoende afstand gewaarborgd tussen vlucht MH17 en een ander toestel dat al op elf km hoogte vloog."

De minimale vlieghoogte in het gebied was door Eurocontrol op dat moment gesteld op 9,7 kilometer (32.000 voet). Eurocontrol had geen advies gegeven om het luchtruim boven het oosten van Oekraïne te mijden.