Eerste ebolazieke in Senegal

In Senegal is een eerste geval van ebola geïdentificeerd. Het gaat om een 21-jarige student uit buurland Guinee die in quarantaine is geplaatst in hoofdstad Dakar. Dat maakte de Senegalese minister van Gezondheid Awa Marie Coll Seck bekend. "We doen er alles aan om een verdere verspreiding te vermijden."

De Guineese gezondheidsdiensten hadden woensdag de "verdwijning" gemeld van "een persoon geïnfecteerd door het ebolavirus die zich naar Senegal begaf", zei de minister nog. De student was al drie weken verdwenen op het moment dat Guinee Senegal over zijn verdwijning informeerde. "We zijn momenteel bezig zijn route in kaart te brengen en de mensen terug te vinden met wie hij contact heeft gehad", zei Seck.

De ebola-epidemie, die eind vorig jaar in Guinee begonnen was, heeft al meer dan 1.500 doden geëist. Al meer dan 3.000 mensen zijn besmet geraakt, zo bleek uit de balans van de WHO, die gisteren gepubliceerd werd. Vandaag liet de organisatie weten dat ebola nog sneller verspreid raakt. Sinds het begin van de epidemie zijn er nog nooit zoveel nieuwe gevallen geweest als in de voorbije week, maakte de WHO bekend.

Guinee grenst aan Senegal. Eerder was de epidemie al verspreid naar Liberia, Sierra Leone en Nigeria. Nu ebola ook in Senegal is aangekomen, wordt gevreesd voor een nog verdere, ongecontroleerde verspreiding. Hoofdstad Dakar is een belangrijke transportcentrum voor de regio.